Johannes Mattiesing FlexxInvestments

FlexxInvestments-oprichter Johannes Mattiesing:

‘Wij bieden onze investeerders het beste van twee werelden.’

‘Koffie?’ De machine ratelt en het warme aroma vult de spreekruimte. Johannes Mattiesing (47) doet tevreden de deur van zijn kantoor dicht en kijkt uit het raam. Wederom heeft hij met een tevreden investeerder gesproken. ‘We zetten ons niet alleen voor onszelf in, maar we behartigen ook hun belangen.’ Voilà – de visie van FlexxInvestments in een notendop.

Toen Mattiesing jaren geleden na de verkoop van zijn ontwerp- en ingenieursbureau een vastgoedportefeuille aangeboden kreeg van de ING, was hij direct geïnteresseerd. Het was een buitenkans: potentierijke locaties, met mogelijk gunstige resultaten. Maar het bedrag van 15,3 miljoen euro kon hij niet alleen op tafel leggen. Hij dacht weer terug aan zijn tijd bij het bureau, dat flink kon groeien dankzij een externe investeerder. Was dat nu niet ook gewoon weer mogelijk? In zijn netwerk gaven mensen aan hem te kunnen helpen, onder voorwaarden. Hij ging akkoord en samen kochten ze het vastgoed – en met succes. Toen de investeerders later hun aandeel terugkregen, sloegen ze dat aanvankelijk af. ‘Investeer het nog maar een keer. Doe hetzelfde trucje maar weer opnieuw!’, kreeg hij te horen.

Flexibel

En dat was het begin van het succes. De naam ‘FlexxOffice’ werd geregistreerd – een voorloper – dat zich richtte op flexibele werkplekken op basis van abonnementen. In Bodegraven (waar FlexxInvestments tot op de dag van vandaag huist) werd een pand gekocht, dat werd omgebouwd tot bedrijfsverzamelcomplex.
Maar de verwachtingen van Mattiesing kwamen niet helemaal uit. Althans, de behoefte van de huurders bleek anders dan gepland. In plaats van jaarcontracten en een grote doorloop, kozen de huurders voor een blijvend eigen stekje, het liefst voor meerdere jaren. ‘Gewoon de deur dicht en verder geen gedoe’, herinnert de 47-jarige ondernemer zich. ‘Maar dat bracht me wél op een idee.’

Want dit was eigenlijk nog veel beter en stabieler dan kleine contractjes en veel wisselingen. Daarmee kwam de focus van het bedrijf minder te liggen op de daadwerkelijke objecten, maar veel meer op de investerende partijen. ‘Wij vinden onze relaties ontzettend belangrijk’, zegt Mattiesing. ‘We zetten echt in op die langetermijnvisie, op meerdere manieren. Ten eerste bieden we een zeer goed rentepercentage, namelijk 5 procent, zodat onze investeerders niet snel weg willen naar onze collega’s (Mattiesing heeft het nooit over concurrenten), maar gewoon bij ons willen blijven. Dat is een bewuste keus. En anderzijds bieden we veel flexibiliteit. Het zit zelfs in onze naam. Wanneer onze investeerders onverhoopt weg zouden willen – wat zéér zelden gebeurt, en dan eigenlijk alleen maar omdat mensen bijvoorbeeld zelf een nieuwe woning willen aanschaffen – dan is dat geen probleem, bedanken we ze voor hun vertrouwen en storten we binnen een week al hun ingelegde geld terug.’

Het geheim

Hoe kan de nuchtere man achter FlexxInvestments die financiële beloftes waarmaken richting zijn clientèle? ‘Door zeer zorgvuldig te bepalen waarin we investeren. We wegen steeds goed af of het vastgoed veilig en veelbelovend is. We kopen eigenlijk uitsluitend buiten de markt om aan, omdat we zulke goede mensen binnen ons bedrijf en in ons netwerk hebben zitten. We checken de huurders – hebben ze al een lange en goede staat van dienst opgebouwd wat betreft het betalen van hun huur? – en zijn streng op de toekomstige bestemmingen en alternatieve aanwendbaarheid van vastgoed en de locatie. Ik denk dat we daarin véél strenger zijn dan onze collega’s. Dat kun je conservatief noemen, zelfs heel erg conservatief, maar dat zorgt wel voor zekerheid. We kopen niet om te kopen, we kopen alleen maar als het ook iets gaat opleveren en een geschiedenis heeft. We weigeren start-ups, we weigeren lege panden of gebouwen met gloednieuwe huurders. Voorzichtig? Tja. Het is wel het geld van onze investeerders, tegenover wie wij onze verplichtingen waar willen maken. Daarnaast willen we zekerheid inbouwen voor andere tijden. We willen maximale zekerheid. Zelfs met het huidige aanbod blijven wij deze criteria stellen. Weinig risico, maar tegelijkertijd een net rendement. We zorgen ervoor. Wij bieden onze investeerders het beste van twee werelden.’

Gelukkig

Mattiesing ontvangt op het kantoor in Bodegraven regelmatig nieuwe investeerders van FlexxInvestments. Persoonlijke binding is belangrijk, weet hij. Hij gaat door het vuur voor zijn collega’s, Marlies Donker, Martin Visser en Eline Verheij, en weet dat hij met dit team een gouden formule in handen heeft. Dat team – en de ruim 150 investeerders die zich geborgen voelen bij FlexxInvestments – zijn waar hij gelukkig van wordt. En natuurlijk van zijn eigen huis in Bodegraven, waar hij met zijn vrouw en drie kinderen woont. Want huizen zijn om in te wonen, maar je kunt er ook een mooie boterham mee verdienen. Voor het bedrijf én de investeerders.

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!

Download het Vastgoed Investeringsplan

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!

Download het Vastgoed Investeringsplan

Let op! U belegt buiten AFM-toezicht.
Geen vergunningplicht voor deze activiteit