Vastgoed en investeren - Martin Visser FlexxInvestments

Veranderende vastgoedmarkt en investeren – door Martin Visser

‘In tegenstelling tot andere beleggingen heeft vastgoed een stabiele waarde, die nooit naar 0 gaat’

Jaar in, jaar uit kon het niet op in de vastgoedmarkt. De waarde steeg en steeg alsmaar door. Iedere vastgoedkenner weet dan dat er ook weer andere tijden kunnen aanbreken, want de vastgoedmarkt kent zijn golfbewegingen. De corrigerende golfbeweging is inmiddels aardig ingezet, vertelt commercieel directeur Martin Visser.

We kunnen Martin met recht een vastgoedspecialist noemen. Met meer dan 30 jaar ervaring en kennis opgeslagen in zijn brein is hij dé geschikte persoon om mee in gesprek te gaan over de ontwikkelingen in de vastgoedmarkt. Hoe kijkt hij tegen de veranderingen in de vastgoedmarkt aan?

Er is in korte tijd veel veranderd, stelt Martin. ‘Iedereen wist dat er iets aan stond te komen. De markt kon niet nóg langer in dat tempo doorgroeien. Door de oorlog in Oekraïne, de energie- en rentestijgingen en gestegen bouwkosten, werd de betaalbaarheid van vastgoed ineens minder en is de tendens in de markt omgeslagen.’

“Door de ongebreidelde groei de afgelopen jaren, komen veranderingen extra hard binnen”

Woningen minder aantrekkelijk voor bewoners én beleggers

Ondanks dat FlexxInvestments zelf niet heel actief is op het gebied van woningen, vragen we Martin naar zijn visie op de huizenmarkt. ‘Er zal vraag blijven naar woningen, maar die moeten wel betaalbaar worden. Door de gestegen rente is dat laatste momenteel lastig. De rente was jarenlang historisch laag, waardoor mensen relatief lage maandlasten hadden. Nu springen deze lasten in één keer hard omhoog, waardoor kopers minder kunnen lenen. Ook wordt de woningmarkt voor beleggers lastiger gemaakt, omdat er een plafond komt aan de huurprijzen als gevolg van een beraamde puntentelling voor de middenhuur.’

Minder werkplekken, meer socializen

Terug naar het bedrijfsvastgoed. Zijn hier nieuwe ontwikkelingen te ontdekken? ‘Zeker’, vertelt Martin. ‘Waar werd verkondigd dat thuiswerken de nieuwe norm zou worden na de coronaperiode, is de praktijk anders gebleken. Velen keren nu juist terug naar kantoor. Wel ontstaat er een andere ruimtebehoefte. Zo willen kantoorgebruikers minder werkplekken en meer ontmoetingsruimtes creëren, waar collega’s kunnen socializen. Ook is er een kwaliteitsslag gaande. Kantoren moeten dichtbij het OV en centrum liggen plus voldoende parkeerplaatsen bieden. De conclusie van dit verhaal: de vraag naar bedrijfsruimte blijft, maar kantoren zullen anders worden ingericht.

“De hamvraag: is investeren in vastgoed nog wel een goed idee?”

Niet kopen om te kopen

De hamvraag in het hele verhaal: is investeren in vastgoed nog wel een goed idee? Absoluut, geeft Martin aan. ‘Wel moet je ervoor zorgen dat je stabiele huurders hebt én je eigen bedrijfsvoering ook stabiel is. Je moet bijvoorbeeld niet louter aankopen om te willen groeien. Ook moet je het risico van een omvallende huurder op kunnen vangen en denk je bij alles: kunnen we voor deze ruimte in de toekomst ook een alternatieve bestemming realiseren?’

FlexxInvestments heeft tijdens het toppunt van de markt niet meegedaan aan de hoge koopsommen die werden betaald. Er zijn geen panden aangekocht om groeidoelstellingen te behalen (zoals bij pensioenfondsen bijvoorbeeld gebeurt), maar er werden alleen objecten aan de portefeuille toegevoegd die bij FlexxInvestments pasten. ‘Komen we in 2023 geen vastgoed tegen dat bij ons past? Dan kan het zomaar zijn dat we even niets aankopen’ vertelt Martin.

Het oog op de toekomst

Over de toekomst gesproken. Op welk vastgoed gaat FlexxInvestments de komende jaren inzetten? Martin legt de plannen voor. ‘Onze strategie zal niet veel wijzigen ten opzichte van de afgelopen jaren. We zijn geen partij van winkeltje hier, winkeltje daar en investeren bijvoorbeeld ook niet in horeca. We zetten in op bedrijfs- en zorgvastgoed en ook hebben we plannen om woningen te ontwikkelen, waarvoor verschillende objecten reeds zijn aangekocht.

Nooit naar nul

Op de vraag wat Martin de lezer zou willen meegeven als het gaat om investeren in een corrigerende vastgoedmarkt, geeft hij het antwoord: ‘Door alle tijden heen heeft de vastgoedmarkt laten zien dat het zijn golfbewegingen kent. Toch is er altijd een stabiele factor in deze beleggingsvorm, in tegenstelling tot veel andere soorten investeringen. Er blijft namelijk altijd een waarde in de vorm van stenen en grond, die nooit naar nul zal gaan. Vastgoed levert misschien minder snel rendement op dan aandelen op de beurs of crypto, maar geeft wel het meest stabiele rendement. Investeren in vastgoed is dus nog steeds een goede belegging.’

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!
Download het Vastgoed Investeringsplan

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!
Download het Vastgoed Investeringsplan

Let op! U belegt buiten AFM-toezicht.
Geen vergunningplicht voor deze activiteit