FlexxInvestments vermogen groei

Je geld laten groeien: heb je hier al eens aan gedacht?

Het klassieke geld sparen bij de bank bestaat niet meer. Een mooie bankrekening – vaak het resultaat van jarenlang werken, je nek uitsteken of zelfs risico lopen, is nu meer verworden van een lust tot een last. Tegenwoordig rekenen nagenoeg alle banken een percentage om bedragen boven de 100.000 euro te stallen. Wat moet je doen om toch dat spaargevoel van vroeger te krijgen?

Investeren is een mooie optie, maar in wat? Aandelen kopen? Interessante start-ups uitzoeken? Of misschien wel cryptomunten? In dit artikel vijf: waardevolle tips voor iedere (aankomende) financiële reiziger die de volgende stap op het investeringspad wil zetten.

“Wat moet je doen om toch dat spaargevoel van vroeger te krijgen?”

1. Doe vooronderzoek, ook als je nog niet klaar bent voor investeren

Ook al is het misschien nog niet eens op jou van toepassing, ga jezelf toch inlezen in mogelijke investeringsopties. Hou jij je hoofd koel en ga je voor een laag risico, en een dito lager rendement? Of durf je de vliegreis aan en investeer je in een mogelijk succesvolle start-up? Dat kan goed uitpakken, maar voor iedere succesvolle start-up staan er honderden faillissementen in de boeken. Veelbelovende aandelen? Veiliger vastgoed? Bekijk de risicoprofielen en maak voor jezelf de afweging. Wacht niet tot het te laat is. Zoek nu alvast uit waar je straks in zou willen investeren. Bel rond en leg contacten. Als je straks al een jaar met negatieve rente op de bank zit, baal je ervan dat je niet al wat vooronderzoek hebt gedaan. Het loont: het kan je, afhankelijk van je vermogen, honderden of duizenden euro’s schelen. In iedere investeringstak zijn anderen je voorgegaan en is er informatie over te vinden, met soms zelfs professionele bedrijven daartussen die al het werk voor jou doen.

2. Gouden bergen bestaan, maar zijn zeldzaam

Zoals net al gezegd: als het je voor de wind gaat, kan een investering het meest rendabele zijn wat je ooit hebt gedaan. Maar voor hetzelfde geld (…) krijg je bij een start-up nét je inleg terug, en mag je dan alsnog van geluk spreken. Risicoprofielen geven gradaties van mogelijk succes en de prijs daarvan aan. Ben je bereid om meer risico te nemen, dan kan daar een hoger rendement tegenover staan. Maar: de waarde kan ook flink dalen. Laat je niet gek maken door succesverhalen. Of: wil je je geld juist op zo’n manier laten renderen dat je nét boven de voormalige spaarrente uit komt? Dat kan ook. Cryptomunten? Kan een flinke winst geven, maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Voor iedere winstgevende munt kunnen er tientallen verliezende munten in je wallet zitten.

Zoek naar bedrijfstakken waarin niet snel een daling verwacht wordt (bijvoorbeeld vastgoed) en weeg de aandachtspunten goed af. Het balletje rolt niet altijd in het juiste vakje. Als de waarde van je vastgoed daalt of alle huurders gaan weg, dan heb je een probleem, maar die kans is natuurlijk veel lager dan dat een cryptomunt klapt of dat een start-up helemaal niet zo’n succes is. Neem je toch risico? Zorg dan dat die risico’s te overzien zijn.

3. Kansen in het buitenland

Investeren in buitenlandse projecten is zeker een mogelijkheid, maar weet dat regels, voorwaarden, werkwijzen, risico’s, belastingen en de markt heel anders (kunnen) zijn dan in Nederland. Er zijn investeerders die daarom bewust uitsluitend investeren in Nederlandse fondsen. Maar: het buitenland kan een potentiële bron van inkomsten zijn, dus vergeet niet dat je investeringsgrenzen heus niet gelijk liggen aan de landsgrenzen. Wil je in het buitenland investeren? Zorg dan dat je op de hoogte bent van wat daar speelt. Laat je informeren door locals of (ex-)investeerders. Hoe zijn de makelaars? Hoe hoog zijn de belastingen? Hoe werken huurcontracten? Blijf niet rondlopen met je vragen en zoek antwoorden bij de bedrijven die die markt bedienen. Uiteindelijk willen investeringsmaatschappijen hun klanten ook goed informeren, dus vraag maar raak!

4. Let op meer eigenschappen dan alleen de fysieke kwaliteit

Wanneer je gaat investeren in fysieke zaken, zoals vastgoed, let dan ook zeker op de potentie en ‘andere labels’ dan puur de direct zichtbare eigenschappen en het voorgestelde rendement. Wat is de duurzaamheid van het product? Zet je dus bijvoorbeeld in op vastgoed, weet je dan zeker dat dit gebouw vóór 2023 voorzien is van het verplichte Energielabel C? Hoe zit het met de locatie? Wat voor huurders zitten er nu al in dit pand of moeten er komen? Is en blijft het aanbod van een bedrijvengebouw divers genoeg, zodat die plaatselijke markt genoeg uitdaging en aantrekkingskracht blijft bieden? Extra tip: neem voor dit soort gevallen een investeerdersbedrijf in de arm. Daar zit ervaring. En: kijk ook goed of je bij investeren geen opstart-, aansluitkosten of boetes gemoeid zijn (bij eerdere opname van het geld).

5. Spreid je kansen

Een bekend advies, maar ook hier van toepassing: zet niet al je geld in op één paard. Heb je echt een fors bedrag op je rekening staan dat je nuttig wilt maken terwijl je zo min mogelijk risico neemt? Investeer dan bij meerdere investeringsbedrijven. Deze bedrijven spreiden hun investeringen vaak zelf ook al onder hun hele vastgoedportefeuille. Dat is slim. Leg niet al je geld in op één roulettenummer. Als je echt een dusdanig groot bedrag wilt wegwerken, staan de verschillende maatschappijen maar wat graag voor je klaar om je verstandig en lucratief met je geld om te laten gaan. Dat is beter voor hen en ook voor jou!

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!

Download het Vastgoed Investeringsplan

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!

Download het Vastgoed Investeringsplan

Let op! U belegt buiten AFM-toezicht.
Geen vergunningplicht voor deze activiteit