Ton van Loon Flexxinvestments

In gesprek met Ton van Loon, belegger bij FlexxInvestments

‘Het eerste recht van hypotheek vind ik belangrijk’

Aanvankelijk had hij het idee om zelf een vastgoedportefeuille op te bouwen. Eén, omdat hij panden leuk vindt, en twee, omdat ze als belegging zichtbaar zijn. Toch koos ondernemer Ton van Loon ervoor om zijn strategie te wijzigen en bij FlexxInvestments aan te kloppen. Ondanks dat de ontmoeting met partner Johannes Mattiesing meteen goed voelde, stelde hij kritische vragen om in te schatten of een belegging bij de vastgoedinvesteerder betrouwbaar is.

“Mijn vrije tijd is schaars,” vertelt Ton. “Ik heb twee bedrijven die veel aandacht vragen. Samen met mijn vrouw Manon leid ik CadeauXperts, een cadeauwarenhuis dat kwaliteitsgeschenken aan de zakelijke markt levert. Mijn hoofdactiviteit zeg maar. Daarnaast ben ik founder van Ligths4Health, een bedrijf dat desinfectie-oplossingen voor de reiniging van apparaten en omgevingen, door middel van UV licht, levert. Totaal iets anders dan cadeaus, maar ook met het ontzorgen van mensen als drijfveer.”

Als je een potje hebt…

In meerdere opzichten deinst Ton er niet voor terug om een nieuwe koers te gaan varen. Dat blijkt wel uit de verkoop van zijn goedlopende horecabedrijf in 2008. “Ik verkocht de zaak in hoogtijdagen en koos ervoor om een nieuw bedrijf in een andere markt te starten. Dat werd dus CadeauXperts. Mijn vader vroeg zich vertwijfeld af waar ik aan begonnen was. En ja, laat ik eerlijk zijn, toen kort daarna de crisis uitbrak, lag ik wel eens naar het plafond te staren en ging dezelfde vraag door mijn hoofd. Waar ben ik aan begonnen? Maar goed, de aanhouder wint. Het loopt uitstekend. Ons motto -een mooi cadeau is een blijk van waardering- is goed aangeslagen.

De tweede koerswijziging heeft betrekking op zijn beleggingsvorm. Ton legt uit dat hij zich als eigenaar van het horecapand automatisch met vastgoed bezighield. “Ik groeide er als het ware in en was bezig om in Gouda bij te kopen. Geheel volgens de filosofie van mijn vader: ‘Als je een potje hebt, maak het dan glad’. Doordat ik van panden de hypotheek had afgelost en op een dag schuldenvrij was, hoefde ik geen rente meer te betalen en ontstond er extra financiële ruimte om de portefeuille uit te bouwen.

Toch ben ik met deze uitbreiding gestopt. Er kwam steeds meer gedoe op me af. De dakgoot moest vervangen worden, de verwarming deed het niet meer, dat soort zaken. De persoon die ik erover sprak, stelde terecht dat vastgoedexploitatie een vak is. Er komt veel bij kijken. Steeds meer eigenlijk. Hij liet me ook inzien dat ik er met mijn bedrijven, gezinsleven en vriendenkring de tijd niet voor heb. Toen ik vervolgens mezelf de vraag stelde: ‘Past dit bij mij’, werd het al snel duidelijk. Tijd om het over een andere boeg te gooien.”

Rust in de tent

Ton hoorde over FlexxInvestments. Van de mogelijkheid om in crypto’s, opties of aandelen te gaan, had hij al eerder afgezien. Het risico dat aan die beleggingsvormen verbonden is, vond hij te hoog. Hetgeen dat hij, samen met zijn vrouw, door hard werken had verdiend, wilde hij graag behouden en gestaag uitbouwen. ‘Rust in de tent’ was bij zijn afweging een voornaam criterium.

Dezelfde golflengte

Ton: “Dankzij doorverwijzing bezocht ik de site en vroeg ik een brochure aan. Kort daarvoor was tegen mij gezegd dat FlexxInvestments een betrouwbare partij is. Een investeerder met een stabiel rendement, die niet in zeven sloten tegelijk loopt. Die persoon die dat zei, heeft verstand van beleggen en is naar mijn idee gekwalificeerd om zo’n uitspraak te doen. Zo ontstond er voor het eerste contact al vertrouwen. Op basis van aanbeveling.

De tweede factor was voor mij de entourage en personen in Bodegraven. Aan alles merkte ik dat men daar dezelfde hoge kwaliteit nastreeft als wij doen. Dat zie je aan de nette uitstraling, maar ook aan het fraaie interieur. Het gesprek liep meteen goed. Johannes Mattiesing stelde vragen, luisterde aandachtig, verdiepte zich in mijn beleggingsvraagstuk en gaf keuzemogelijkheden.

Weet je, in mijn tijd van oriëntatie heb ik gemerkt dat de ene partij de andere niet is. Als mensen met andermans geld beleggen en er totaal niet van wakker liggen als het weg is, respecteer ik dat, maar kies ik er niet voor. Tijdens de kennismaking met Johannes had ik daarentegen het gevoel dat we op dezelfde golflengte zitten. Zijn opvattingen stroken met de mijne. Hij liet me zien dat FlexxInvestments op zorgvuldige wijze met het geld omgaat dat door beleggers wordt uitgeleend.”

Kritische vragen

Op de vraag of aansluiting bij de AFM voor Ton een voorwaarde was, denkt hij even na. “Voordat ik naar Bodegraven reed, heb ik vanuit mijn omgeving reacties gehad. Waarschuwende vingertjes zeg maar, vanuit het oogpunt van zekerheid. Terecht. De kritische vragen die ik stelde, gingen dan ook over onderpand en over de wijze van controle op bestuur.”

Ton vervolgt: “Het verhaal dat FlexxInvestments eerste recht van hypotheek biedt, vind ik belangrijk. Hoewel ik de kans erop klein acht, kunnen ook zij plat. Als dat zou gebeuren, staan wij als beleggers vooraan. Dat draagt bij aan vertrouwen. Net als het tijdig uitkeren van de periodieke rentebedragen overigens. Daar dient geen discussie over te zijn. Ook niet als het een keer een maandje tegenzit. Daar moet je als vastgoedbelegger bovenop zitten. Mijn ervaring is dat FlexxInvestments altijd uitbetaalt, keurig volgens afspraak.”

Tijdens de beleggersbijeenkomst in de Goudse Sint-Janskerk was Ton getuige van de installatie van commissaris Maarten van Ginkel. Een goede en noodzakelijke stap vindt hij. “Omdat er controle moet zijn. Dat heeft overigens niets met de kwalificaties van Johannes, Marlies of Martin te maken. Ik vind dat een commissaris goed naar de boeken moet kijken. Zo’n onafhankelijk persoon dient te checken of het bedrijf gezond is, te peilen of de koers nog steeds goed is en erop toe te zien dat het aantal investeerders en projecten met elkaar in balans blijft.

Advies van mijn kant: Ondanks dat er veel geld in de markt aanwezig is, mag het nooit boven je hoofd groeien. In plaats van zaken niet meer te kunnen behappen, kan je beter -nee- tegen een project zeggen en het overige 110% goed doen. De aangestelde commissaris zal daar vermoedelijk ook zo over denken.”

Storting

Bij de afronding van het gesprek steekt Ton zijn hand op. “Wellicht leuk om te vermelden. Ondanks dat hij in eerste instantie nog wat sceptisch was, kocht immers zelf ook fysiek vastgoed, heeft mijn vader onlangs een storting gedaan. De nieuwsbrief houdt hij goed in de gaten. Zodra die binnenkomt, belt hij mij om te melden dat FlexxInvestments ons geld zorgvuldig heeft belegd.”

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!
Download het Vastgoed Investeringsplan

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!
Download het Vastgoed Investeringsplan

Let op! U belegt buiten AFM-toezicht.
Geen vergunningplicht voor deze activiteit