Flexxinvestments zekerheid beleggen

In gesprek met Chris Koster, partner Olijrhook & Koster Vermogensadviseurs

Hoe weet ik of er zekerheid onder mijn belegging zit?

U heeft vermogen. Sinds kort, of al enige tijd. In plaats van de vertrouwde spaarrekening met lage rente, wenst u een vorm met hoger rendement. Vanuit alle kanten verschijnen er advertenties en aanbiedingen. Genoeg te kiezen, maar hoe beoordeelt u of een belegging betrouwbaar is? En… of de investering bij uw profiel en doel past? Ik vraag het vermogensadviseur Chris Koster. Samen met zijn compagnon begeleidt hij particulieren en ondernemers die bestemming zoeken voor vermogen.

“Onze cliënten zien veel voorbijkomen”, begint Chris. “De mooiste brochures liggen op tafel, vaak met beloftes van hoog rendement. Toch hebben ze er weinig mee. Ondanks dat de voorgespiegelde winsten aantrekkelijk overkomen, willen ze vooral weten of ze er goed aan doen. Het gaat immers vaak om flinke bedragen. Zit de geboden optie aan de kant van het gokken, of van beleggen? Valt die voor 100% in de categorie speculatief handelen, of past die bij volledig bij investeren met zekerheid? zijn vragen die door hun hoofd gaan.

Objectief en ongebonden

Chris draait al enige tijd mee. Voordat hij met Peter Olijrhook een vermogensadviesbureau startte, werkte hij al zo’n 20 jaar in de wereld van advies en Private Banking. Net als bij de Rabobank toen, richt hij zich nu op vermogensplanning, estate planning en inkomensplanning. “Altijd objectief en ongebonden,” benoemt Chris regelmatig. “Wij zijn geen productbemiddelaars, wij verzorgen uitsluitend het adviesgedeelte. Onze cliënten bepalen zelf hoe ze gaan beleggen en bij wie ze hun vermogen, of een gedeelte ervan, onderbrengen.”

Chris legt uit: “Een traject met ons start met de vraag welk doel beoogd wordt. Is dat bijvoorbeeld jezelf van een aanvullend inkomen voorzien, een pensioen voor later opbouwen, of een som geld creëren dat na overlijden nagelaten kan worden? Er zijn ook personen die een schenking of erfenis ontvangen. Zij willen er doorgaans zuinig op zijn en het bedrag met zekerheid in waarde laten toenemen, als prettig vooruitzicht of appeltje voor de dorst.

Na vaststelling van het doel stellen we een risico-acceptatie vast. Kort door de bocht: defensief, neutraal, offensief. Indien het periodiek uitbetalen van een opbrengst belangrijk is, stellen we defensief voor. Dient het bedrag pas na vele jaren uitgekeerd te worden, aan de kinderen bijvoorbeeld, zal het profiel eerder offensief zijn. Schommelingen in rendement zullen de cliënt waarschijnlijk dan geen slapeloze nachten bezorgen.”

Zeer onverstandig

Chris veert op als ik over crypto begin. Als ik vraag bij welk profiel een investering in bijvoorbeeld Bitcoins past. “Bij geen enkel profiel. Ik zet crypto in de hoek van speculatief handelen. Van gokken. Crypto is naar mijn idee geen beleggingsvariant. Wij zullen het nooit adviseren. Er zit geen zekerheid onder. Net als bij de pyramidefondsen die jaren geleden opkwamen. Heel de meute liep er achteraan. Zeer onverstandig, als je het mij vraagt. Als mensen toch vastbesloten zijn om cryptovaluta te kopen, kan ik ze alleen maar aanraden dat met geld te doen dat over is en gemist kan worden. Een bedrag dat in ieder geval buiten de beleggingsportefeuille en ons advies valt.”

Er doorheen kijken

Duidelijk standpunt. Terug naar de hoofdvraag: wat maakt een belegging betrouwbaar? “Als je er goed doorheen kan kijken”, antwoordt Chris meteen. “Past bijvoorbeeld een aandelenfonds bij je doel en profiel, kan je opvragen welke beursgenoteerde ondernemingen daar deel van uitmaken. Dat was in het verleden ook al zo, maar dan iets anders. Toen werd er tijdens verjaardagen verteld dat een aandeel Shell, Philips of ING was gekocht. Individuele bedrijven die je door middel van het jaarverslag kan inzien en beoordelen.

Tegenwoordig gaan de gesprekken meer over deelname in mandjes. Het risico wordt daarmee gespreid. Indexbeleggen is daarbij ook hot. Je koopt een mandje van aandelen die aan een bepaalde beursindex, zoals de AEX, genoteerd zijn. Op deze wijze volg je de index tegen lage kosten en zijn er weinig mutaties. Kan goed rendement opleveren.” Chris steekt waarschuwend zijn vinger op. “Let op dat een aandeel, fonds of tracker geen enkele vorm van zekerheid geeft. Ondanks de transparantie. Op het moment dat een individuele onderneming failliet gaat, of beurskoersen instorten, kan de actuele waarde fors minder zijn dan de inleg. De beurs kent grillen en grollen. Hou daar rekening mee.”

Zekerheid

Er doorheen kunnen kijken, is volgens Chris dus bepalend voor de betrouwbaarheid van de belegging. Wat nog meer? Hij hoeft niet lang te denken. “Wij vinden het belangrijk dat er een zekerheid op zit. Die heb je bijvoorbeeld bij de verstrekking van een geldlening met een woning of bedrijfspand als onderpand. De zekerheid heb je ook bij het verstrekken van vermogen aan een vastgoedinvesteerder. In de overeenkomst die door beide partijen getekend wordt, is doorgaans een eerste of tweede hypothecaire zekerheid opgenomen.”

Hypothecaire zekerheid? Nu kijk ik op. Houdt dat in dat een vastgoedinvesteerder niet zomaar de panden kan verkopen en met -mijn geld- naar de Noorderzon kan vertrekken? Chris glimlacht. “Klopt. Elke geldleningsovereenkomst tussen belegger en vastgoedinvesteerder wordt vastgelegd in een akte. De notaris heeft daar een rol in. Het hypotheekrecht ligt bij de belegger. Als vastgoedinvesteerder kan je geen zekerheden weggeven, zonder de hypotheekhouders te informeren. Dat maakt de belegging betrouwbaarder.

Het geboden rentepercentage is trouwens afhankelijk van de positie als belegger. Ben je eerste hypotheekhouder dan ontvang je rente A. Vervul je de positie van tweede hypotheekhouder en de bank de eerste, dan ontvang je rente B, die hoger is dan rente A. Natuurlijk blijven er nog wel bepaalde risico’s over. Wij kijken naar het beperken ervan. Hypothecaire zekerheid helpt daarbij.”

Positieve geluiden

Chris blijkt goede ervaringen met vastgoedinvesteerder FlexxInvestments te hebben. “Cliënten van ons hebben ervoor gekozen om een gedeelte van hun vermogen bij hen onder te brengen, passend bij hun doel en profiel. Tot nu toe hoor ik alleen maar positieve geluiden. De beloofde rente-uitkering loopt netjes door en ze worden periodiek geïnformeerd over ontwikkelingen en resultaat.

Voordeel: FlexxInvestments biedt vijf jaar vast 5%, met een combinatie van eerste en tweede recht van hypotheek. Cliënten hebben dus altijd het onderpand als zekerheid. En daar hechten wij waarde aan. Daarbij ervaar ik zelf de benodigde transparantie. De samenstelling van de vastgoedportefeuille is op te vragen, net als de huurinkomsten, risicospreiding, huurderssamenstelling en regioverdeling. Met de teamleden heb ik goed contact. Een mooie mix van ervaring, vakmanschap en jong elan. Ze vullen elkaar heel goed aan.

En laat ik eerlijk zijn, de brochures van FlexxInvestments zijn prachtig. En dankzij de cijfers over onderliggende zekerheden ook nog eens het overhandigen waard.”

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!
Download het Vastgoed Investeringsplan

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!
Download het Vastgoed Investeringsplan

Let op! U belegt buiten AFM-toezicht.
Geen vergunningplicht voor deze activiteit