Vastgoedstelling, voorgelegd aan FlexxInvestments:

Kantoren blijven gewilde investeringsobjecten. Waar of niet waar?

Wie regelmatig langs bedrijventerreinen in het land rijdt, herkent waarschijnlijk het beeld van grote borden met teksten als ‘te koop’ en ‘te huur’. Dat kan zomaar de vraag oproepen of investeren in bedrijfsmatig vastgoed, waaronder kantoren, nog wel zo verstandig is. Om daarop antwoord te krijgen, leggen we een stelling voor aan Martin Visser, commercieel directeur bij FlexxInvestments.

Kantoren blijven gewilde investeringsobjecten

“Hmmm, interessante stelling”, begint Martin, “Eén om over na te denken, zeker na alle ontwikkelingen rondom Corona. Toch geef ik mijn antwoord meteen: Waar. Daar ben ik, net als de partners van FlexxInvestments, van overtuigd. Dat is ook meteen de reden dat we gebouwen met een kantoorfunctie onderdeel laten zijn van onze vastgoedportefeuille. Op dit moment is het aandeel substantieel.”

“Schoenmaker, blijf bij je leest”

Dankzij het stellige antwoord ontstaat meteen een vervolgvraag. Als investeren in een kantoorpand zo’n goede keuze is, zouden er toch veel meer mensen moeten zijn die het erop wagen om het zelf te doen. Of toch niet? Martin, die zich al jaren elke dag met investeringsobjecten bezighoudt, glimlacht: “De markt is weerbarstig. Ontwikkelingen moet je goed kunnen inschatten. Ik zou particulieren dan ook zeker niet aanraden om zelf op onderzoek te gaan, of een investering in vastgoed er even bij te doen. Het is echt een vak.” Gevalletje ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ dus. Vanuit interesse en nieuwsgierigheid blijft de vraag overeind waarom kantoorpanden, en wellicht welke types, zo gewild zijn en blijven. Martin denkt er even over na en steekt dan van wal.

De functie van kantoren blijft

“We hebben het over locaties waar mensen komen om te werken, ontmoeten, creëren en socializen. Laten die elementen van samenwerken de afgelopen periode door de coronamaatregelen beperkt zijn, terwijl de impuls om thuis te werken is vergroot. Nu wil ik niet de profeet uithangen, maar volgens mij is dat niet van lange duur. Want economische, commerciële en sociale belangen gaan uiteindelijk zwaarder wegen. Het is een proces dat nu al begint te kenteren; de goede kantoren blijken toch weer nodig te zijn. Daarbij zie ik wel dat er een verandering in de vraag naar beleving is.”

Op de vraag of hij dat laatste kan verduidelijken, grijpt Martin naar een periode waarin hij – en velen met hem – behoefte had aan een ruime kantoorkamer, met een groot, glimmend bureau en een eigen koffiezetapparaat. “Je kent het wel: veel toeters en bellen. En niet veel later kwam het nieuwe werken – wat ik eerder het nieuwe bezuinigen noem,” grapt Martin, “waardoor de eigen spreekkamer werd ingeruild voor de grote kantoortuin, waar je met z’n allen in een soort legbatterij nog geen normaal telefoongesprek kon voeren.” Een ontwikkeling dus, vergelijkbaar met die van nu. “Precies, nu is er weer behoefte aan een rustige plek om te werken en een gezamenlijke plek voor bijeenkomsten of om een creatief proces met elkaar op te starten. In die herschikking van behoeften, beweeg je als investeerder mee.”

Hoe essentieel is de locatie van een kantoor?

“Goede vraag, dat heeft alles te maken met de criteria van een ‘goede locatie’, opgesteld door een huurder. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, het hangt heel sterk af van de branche, het bedrijf, de beroepen en de mensen. Het kan zo zijn dat ongemakken voor lief worden genomen omdat een hip bedrijf vanwege het jonge personeelsbestand per se in de binnenstad van Utrecht wil zitten.”

Kijkend naar het bedrijfspand waarin FlexxInvestments zelf is gehuisvest, realiseert Martin zich ook dat dit geen doorsnee kantoor op een typische locatie is: “Voor ons past dit bij de beleving die we willen uitstralen; een plek waar de investeerder zich op zijn gemak, of zelfs thuis, kan voelen. Die sfeer zou anders zijn geweest in het kantorencomplex 300 meter verderop. Kijk, dat geeft aan dat het altijd om maatwerk gaat. Maar, natuurlijk kijken we wel altijd naar een paar vaste waarden: een goede bereikbaarheid bijvoorbeeld, zowel met de auto en de fiets als met openbaar vervoer.”

“Goede locaties liggen automatisch in de Randstad”

Nu is het misschien voor de hand liggend te denken dat ‘goede locaties’ automatisch in de Randstad liggen, maar volgens Martin is dat niet het geval: “Nee, we investeren ook daarbuiten. Er wordt immers overal gewerkt! Zo klinkt Almelo misschien ver weg, en dat is het vanuit Bodegraven trouwens ook, maar ook daar gebeurt van alles, het is het economische hart van die regio.” Hij wil overigens niet zeggen dat je overal een ‘hart’ van kunt maken. Martin weet er zo een paar te noemen waar de plank volgens hem is misgeslagen, zoals aan de snelweg A2 richting het Zuiden: “De halve strook is daar volgebouwd omdat de gemeenten daar in de vaart der volkeren ook wat mee wilden.”

Zekere toekomst voor kantoren en daarmee voor investeringen

Martin is vrij zeker over de blijvende aantrekkingskracht van kantoorpanden op hurende bedrijven. Zijn jarenlange ervaring en focus op vastgoedontwikkelingen vertellen hem dat dit gevoel klopt: kantoren zijn keihard nodig, ongeacht het vele thuiswerken tijdens corona. “Er is in het afgelopen decennium veel uit de markt gehaald om te transformeren naar woningen en tegelijk is er weinig bijgebouwd vanwege de hoge bouwkosten. De voorraad is daarmee flink uitgedund.” En dat laatste blijkt voor FlexxInvestments reden te meer om kantoorgebouwen in de zorgvuldig samengestelde vastgoedportefeuille te behouden en op te nemen. “Waar we ook investeren in Nederland,” vult Martin aan, “we selecteren de panden met veel zorg en aandacht en gaan lange termijnrelaties met onze huurders aan. Daar is de investeerder bij gebaat.”

Werkwijze geënt op selectie, maatwerk en vertrouwen

Tegen deze achtergrond, begint het uitbreiden van de portefeuille met het maken van keuzes. “En dat zijn er veel,” weet Martin als geen ander. “Wij kiezen er bijvoorbeeld bewust voor om niet te investeren in bepaalde retail-panden, hotels en horeca-gebouwen. Ook daar zit een ‘tenzij’ aan, want als er toekomstwaarde in zit qua herontwikkeling, of anderszins, is het gesprek weer open.”

“Zo kennen we elkaar…”

Op de vraag wat hij echt aan zich voorbij zou laten gaan, zegt hij vrij direct en met een brede glimlach: “Oost-Groningen. Alle gekheid op een stokje, zelfs als er in Oost-Groningen markt voor is, zou een kantoorpand tot de mogelijkheden behoren. En hoe zo’n onderzoek naar de kansrijkheid en mogelijkheden in zijn werk gaat? Dat leg ik de volgende keer graag uit. Een tipje van de sluier wil ik wel alvast oplichten: we gaan pas op een aanbod in, als alle partijen er tevreden over zijn. Zo kennen we elkaar…”

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!
Download het Vastgoed Investeringsplan

Vastgoed Investeringsplan

Samen met u creëren we aansprekende rendementen. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed met 5% vaste rente? Download dan ons Vastgoed Investeringsplan!
Download het Vastgoed Investeringsplan

Let op! U belegt buiten AFM-toezicht.
Geen vergunningplicht voor deze activiteit